Καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής του Νομού Θεσσαλονίκης

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής του Νομού Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 1525/16.07.08

Προς Υπουργούς
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- ΕΣ.Δ.Δ.Α.

Σοβαρές είναι οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής στον Νομό Θεσσαλονίκης, έργα που αντί να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών δημιουργούν προβλήματα, καθώς περιοχές ολόκληρες μετατρέπονται και παραμένουν αιώνια εργοτάξια.
Αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, στα σχέδια και στις μακέτες φαίνεται να παραμένει και το έργο αναβάθμισης του οδικού δικτύου στην ανατολική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα το τμήμα του δρόμου που συνδέει την πόλη της Θεσσαλονίκης με τη Μηχανιώνα και πιο συγκεκριμένα το κομμάτι από την Περαία έως τη Νέα Μηχανιώνα εν έτει 2008 λειτουργεί με προδιαγραφές της δεκαετίας του ‘50, όταν και πραγματοποιήθηκε η χάραξη. Στο κομμάτι αυτό του δρόμου, που έχει πλάτος εφτά μέτρα και συνεχείς στροφές, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην όλο και πιο αυξημένη κίνηση των τελευταίων χρόνων, σημειώνονται κάθε χρόνο περισσότερα από 30 τροχαία ατυχήματα.
Ένα ακόμα έργο ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των πολιτών, που δεν έχει εγκριθεί και παραμένει στα χαρτιά, είναι και η δημιουργία υπέργειων ή και υπέργειων διαβάσεων στην οδό Λαγκαδά όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα με θύματα πεζούς που προσπαθούν να διασχίσουν τον δρόμο.
Την εικόνα και τη λειτουργικότητα της πόλης ήδη έχει αλλάξει και η έναρξη των εργασιών κατασκευής του μετρό, έργο στο οποίο ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει και σημειώνονται καθυστερήσεις, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση η ανάδοχος εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ρευστότητας. Σχετική κατατεθείσα ερώτηση «Σοβαρές καθυστερήσεις στα έργα κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης» (Αρ. Πρωτ. 15579/26-06-08).

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Υπάρχει έλεγχος από τα αρμόδια Υπουργεία για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και την πορεία των μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στον νομό Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα αναφέρω τις υπόγειες και υπέργειες διαβάσεις της οδού Λαγκαδά και το οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας;

- Προβλέπεται να εξετασθεί από τα αρμόδια Υπουργεία η διαδικασία μέσα από την οποία ανέλαβαν εταιρείες έργα υποδομής στον νομό Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια κηρύχθηκαν έκπτωτες με αποτέλεσμα το πάγωμα των εργασιών και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων; Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να συνεχίσουν οι εργασίες των έργων εταιρειών που κηρύχθηκαν έκπτωτες; Απαντήσεις Υπουργείων